Vliv zpřísněných trestů na kriminalitu v období nouzového stavu - Setinská, Michaela (2024)
Diplomová práce zkoumá vliv zpřísněných trestů na kriminalitu v období nouzového stavu. Cílem práce je ověřit, zda jsou potenciální pachatelé při svém rozhodování o účasti v ilegálních činnostech ovlivněni opatřením, platným v době nouzového stavu, proto aby nebylo zneužíváno této krizové situace. Práce se tedy snaží dokázat, že zpřísněné tresty mají signifikantní vliv na rozhodování agentů o páchání trestných činů. Pro kvantifikaci účinku opatření je využito měsíčních časových řad v období mezi lednem roku 2018 a květnem roku 2020. V praktické části je pomocí metody rozdílu v rozdílech zkoumán vliv změny politiky na celkový počet trestných činů. Kontrolní skupinu v modelu zastává Belgie, která splňuje požadavky potřebné pro využití zvolené metody. Pro lepší specifikaci modelu došlo k rozšíření původní délky zkoumaného období ještě o dobu druhého nouzového stavu. Výsledný počet sledovaných měsíců se rozšířením zvýšil na 40, čímž bylo možné přesněji změřit efekt zkoumané politiky v období obou nouzových stavů. Pomocí modelu rozšířeného o druhý nouzový stav bylo možné analýzou prokázat, že opatření zavedené vládou České republiky přispělo ke snížení počtu trestných činů ve sledovaném období. Zjištění této práce lze aplikovat při případných budoucích krizových situacích s podobnými rysy.