Komunikační a sociální sítě v řízení firem a jejich vliv na zaměstnance ve firmě XY - Hliba, Ondřej (2024)
Komunikační a sociální sítě se staly nedílnou součástí organizace práce ve firmách a byly začleněny do jejich pracovního procesu, který se každý den promítá do života zaměstnanců firem. Tato bakalářská práce má za cíl prozkoumat roli a vliv komunikace na zaměstnance v kontextu sociálních a komunikačních sítí v rámci podnikového řízení ve firmě XY. Teoretická část práce přináší aktuální poznatky odborné literatury a akademického výzkumu spojené se zkoumanou tematikou této práce. Kvalitativní výzkumný projekt byl proveden na základě dat sesbíraných od respondentů z firmy XY za pomocí polostrukturovaných rozhovorů, které byly následně vyhodnoceny za pomocí tematické analýzy. Výsledky analýzy poukazují na důležitost komunikačních a sociálních sítí v moderním pracovním prostředí. Komunikační a sociální sítě poskytují zaměstnancům pracovní flexibilitu a vyšší efektivitu. Přesto ssebou taková komunikace nese i negativní aspekty, mezi které patří vyrušování od práce, ztráta pozornosti nebo zneužívání firemní komunikace mimo pracovní dobu. Získané poznatky mohou firmy nebo manažeři využít při praktickém použití komunikačních a sociálních sítí ve firemní prostředí.