Komunikační a sociální sítě v řízení firem a jejich vliv na zaměstnance ve firmě XY - Hliba, Ondřej; Hubinková, Zuzana, 1971-; Prukl, Antonín; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Komunikační a sociální sítě se staly nedílnou součástí organizace práce ve firmách a byly začleněny do jejich pracovního procesu, který se každý den promítá do života zaměstnanců firem. Tato bakalářská práce má za cíl prozkoumat roli a vliv komunikace na zaměstnance v kontextu sociálních a komunikačních sítí v rámci podnikového řízení ve firmě XY. Teoretická část práce přináší aktuální poznatky odborné literatury a akademického výzkumu spojené se zkoumanou tematikou této práce. Kvalitativní výzkumný projekt byl proveden na základě dat sesbíraných od respondentů z firmy XY za pomocí polostrukturovaných rozhovorů, které byly následně vyhodnoceny za pomocí tematické analýzy. Výsledky analýzy poukazují na důležitost komunikačních a sociálních sítí v moderním pracovním prostředí. Komunikační a sociální sítě poskytují zaměstnancům pracovní flexibilitu a vyšší efektivitu. Přesto ssebou taková komunikace nese i negativní aspekty, mezi které patří vyrušování od práce, ztráta pozornosti nebo zneužívání firemní komunikace mimo pracovní dobu. Získané poznatky mohou firmy nebo manažeři využít při praktickém použití komunikačních a sociálních sítí ve firemní prostředí.
Vedoucí práce: Zuzana Hubinková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses