Analýza konkurencie spoločnosti Miele, spol. s.r.o. na trhu pračiek v Českej republike - Hajdučko, Matúš (2024)
Cieľom bakalárskej práce je zistiť pozíciu podniku Miele v konkurenčnom prostredí, vytvoriť mapu konkurenčných skupín a porovnať ukazovatele, ako napr. vyjednávacia sila, finančná stabilita, či produktové portfólio s jeho konkurenciou. Práca si taktiež kladie za cieľ identifikáciu a špecifikáciu silných a slabých stránok firmy, ktoré sú následne využité na formulovanie odporúčaní a stratégií na zlepšenie konkurencieschopnosti a efektivity spoločnosti Miele. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. V teoretickej časti sú vymedzené a popísané okruhy pojmov konkurencia, konkurenčná výhoda, cenová a necenová konkurencia, analýza makrookolia pomocou PEST analýzy, analýza mikrookolia obsahujúca charakteristiku odvetvia, životný cyklus odvetvia, mapu konkurenčných skupín a Porterov model 5 síl, analýza vnútorných zdrojov, ktorá zahŕňa identifikáciu zdrojov, VRIO a analýzu pomocou finančných pomerových ukazovateľov a na koniec syntéza so SWOT analýzou. V praktickej časti sú jednotlivé analýzy aplikované na spoločnosť a na základe ich výsledkov sformulované strategické odporúčania.