Motivace a spokojenost žen v oboru lesnictví - Pospíšilová, Marie (2024)
V důsledku feminizace a diverzifikace různých pracovních prostředí napříč všemi obory, dochází ke zvyšování zastoupení žen zejména v maskulinních oborech. Ženy v těchto oborech musí velmi často čelit různým překážkám, včetně diskriminace na genderové úrovni, které mohou ovlivňovat nejen jejich pracovní spokojenost. V této souvislosti je nezbytné sledovat oblasti motivace pro výběr a setrvání v tomto oboru. Hlavním cílem této práce je zmapovat důležité motivační faktory pro výběr oboru lesnictví z pohledu žen v návaznosti na bariéry či překážky, kterým při vykonávání zaměstnání v tomto oboru ženy čelí. Kvalitativní výzkum byl proveden formou rozhovoru. Odpovědi poskytnuté od 9 žen zaměstnaných v oboru lesnictví byly analyzovány pomocí tematické analýzy. Výzkum identifikoval několik faktorů motivace pro volbu práce v lesnictví. Kromě rodinných vlivů a osobního vztahu k přírodě hrál významnou roli také zájem o myslivost. Silný osobní vztah k přírodě a lesu je spojen s emocionální vazbou a hlubokým zájmem o ochranu přírody. Výsledky naznačují, že všechny zkoumané respondentky pevně rozhodly se již během studia setrvat v oboru lesnictví. Jejich rozhodnutí je podporováno osobním zájmem o práci v tomto odvětví a vědomím jeho důležitosti. Emocionální vazba k přírodě a lesnictví je pro ně klíčovou motivací, která je spojena s jejich rozhodnutím zůstat v oboru. Lesní práce tak pro ně není pouze povoláním, ale i životním stylem a zdrojem osobního naplnění. Výsledky též ukázaly, že většina respondentek vyjádřila spokojenost se svým současným zaměstnáním, což je podporováno rozmanitostí práce, flexibilitou prostředí a možností pracovat v terénu. Respondentky také vnímají práci v lesnictví jako životní styl a zdroj osobního naplnění. Navzdory pozitivním výsledkům byly identifikovány i