Digitalizace a automatizace účetnictví - Roškotová, Martina; Křivanec, Oto; Hora, Michal, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu současného stavu a vlivu digitalizace a automatizace na proces vstup-zpracování-výstup účetních informací, se zaměřením na automatizaci zpracování vydaných a přijatých faktur, což je jedna z typických rutinních činností, které je vhodné nahradit robotem. Změnou neprochází jen samotné účetnictví a jeho legislativní úprava, ale v ruku v ruce s tím také požadavky na výkon účetní profese. Elektronická identita přispívá k efektivnějšímu oběhu dokladů. V oblasti mezinárodních standardů dochází vedle sjednocení obsahu také ke sjednocení formátu vykazovaných informací a tím k revolučnímu přechodu k závěrkám nejen lidsky, ale také strojově čitelným. Cílem zkoumání v praktické části je vytvořit záznam faktury v účetním programu a připojit k danému záznamu dokument ve formátu PDF. Tato část práce zkoumá časovou náročnost tohoto procesu při použití lidského faktoru ve srovnání s robotem využívajícím optické rozpoznávání znaků, porovnává výhody a nevýhody obou variant a přináší analýzu toho, kolik lze potenciálně ušetřit času a s tím souvisejících osobních nákladů na jednoho zaměstnance zpracovávajícího faktury jednoho klienta. K analýze slouží data z konkrétní firmy zabývající se vedením účetnictví, která je pro účely této práce označena jako Externí účtárna X.
Vedoucí práce: Oto Křivanec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses