Komparace diskriminace žen na trhu práce v České republice a Kazachstánu - Sergiyenko, Anastassiya (2024)
Diskriminace žen na trhu práce je významným problémem ovlivňujícím schopnost žen plně se zapojit do společnosti. Tato práce se zaměřuje na srovnání úrovně diskriminace žen na trhu práce v České republice a v Kazachstánu, s důrazem na nábor, odměňování a profesní segregaci. Cílem práce je identifikovat podobnosti a rozdíly v postavení žen na trhu práce, analyzovat faktory ovlivňující tyto rozdíly a navrhnout možná opatření k jejich zlepšení. Teoretická část práce definuje klíčové pojmy související s diskriminací žen na trhu práce, analyzuje současnou situaci v obou zemích pomocí dat Českého statistického úřadu a Národního statistického úřadu Kazachstánu. Praktická část zahrnuje kvantitativní výzkum názorů obyvatel na existenci diskriminace žen na trhu práce. Závěrem práce je to, že nerovnost v odměňování mezi muži a ženami není v Kazachstánu větší než v České republice. Profesní segregace není výraznější v Kazachstánu než v České republice, ale náborové bariéry jsou v Kazachstánu výraznější než v České republice.