Komparace diskriminace žen na trhu práce v České republice a Kazachstánu - Sergiyenko, Anastassiya; Macáková, Libuše, 1955-; Bittner, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diskriminace žen na trhu práce je významným problémem ovlivňujícím schopnost žen plně se zapojit do společnosti. Tato práce se zaměřuje na srovnání úrovně diskriminace žen na trhu práce v České republice a v Kazachstánu, s důrazem na nábor, odměňování a profesní segregaci. Cílem práce je identifikovat podobnosti a rozdíly v postavení žen na trhu práce, analyzovat faktory ovlivňující tyto rozdíly a navrhnout možná opatření k jejich zlepšení. Teoretická část práce definuje klíčové pojmy související s diskriminací žen na trhu práce, analyzuje současnou situaci v obou zemích pomocí dat Českého statistického úřadu a Národního statistického úřadu Kazachstánu. Praktická část zahrnuje kvantitativní výzkum názorů obyvatel na existenci diskriminace žen na trhu práce. Závěrem práce je to, že nerovnost v odměňování mezi muži a ženami není v Kazachstánu větší než v České republice. Profesní segregace není výraznější v Kazachstánu než v České republice, ale náborové bariéry jsou v Kazachstánu výraznější než v České republice.
Vedoucí práce: Libuše Macáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses