Porovnanie výuky marketingu na VŠE s vybranými zahraničnými univerzitami - Hajniková, Michaela Hana (2024)
Táto bakalárska práca sa zameriava na porovnanie marketingového vzdelávania na Vysokej škole ekonomickej v Prahe (VŠE) s vybranými zahraničnými univerzitami. Hlavným cieľom je identifikovať kľúčové rozdiely v prístupoch k výučbe, obsahu kurzov, aj v integrácii teórie s praxou. Výskum sa opiera o osem hĺbkových rozhovorov so študentmi VŠE, ktorí absolvovali marketingové kurzy počas zahraničných štúdií. Doplnkovým výskumom je analýza šiestich sylabov marketingových kurzov, teda konkrétne magisterského predmetu VŠE v porovnaní s kurzami piatich vedúcich univerzít, ktoré zastupujú prvé priečky v rebríčkoch najlepších obchodných vysokých škôl. Z výsledkov výskumu vyplynulo, že zahraničné univerzity kládli väčší dôraz na praktické zručnosti a aktívne učenie cez prípadové štúdie, skupinové projekty a diskusie v triede, čo vedie k lepšej adaptácii študentov na dynamické trhové prostredie. Naproti tomu, vzdelávacie metódy na VŠE boli viac teoreticky orientované a menej interaktívne. Práca taktiež ponúka sadu odporúčaní pre VŠE, vrátane potreby integrácie interaktívnejších a praktickejšie orientovaných prvkov do kurzov, ako aj aktualizácie sylabov tak, aby odrážali najnovšie trendy v oblasti marketingu. Tieto zmeny by mohli zvýšiť konkurencieschopnosť absolventov na trhu práce a zlepšiť celkovú efektívnosť marketingového vzdelávania.