Diskriminace na trhu práce v České republice v oblasti pojišťovnictví - Srpová, Kristýna (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem diskriminace na trhu práce v oblasti pojišťovnictví. Cílem práce je zjistit, zda je certifikace EDGE účinným opatřením proti diskriminaci ve společnostech. Teoretická část se s využitím odborné literatury věnovala diskriminaci žen, genderovým kvótám, antidiskriminačním zákonům a certifikaci EDGE. Tímto tvoří ucelený základ pro analytickou část, ve které byly nejprve pomocí sekundárních dat rozebrány mzdové rozdíly v České republice, konkrétně v sektoru pojišťovnictví a následně byl proveden osobní rozhovor v pojišťovně Allianz. Ten byl dále doplněn dotazníkovým šetřením mezi zaměstnanci. Na základě provedené analýzy, osobního rozhovoru a dotazníkového šetření jsou vyvozeny závěry a doporučení pro ostatní společnosti na pracovním trhu.