Vliv asymetrie informací po předání managementu rodinné firmy řediteli - Krausová, Petra; Králová, Věra; Stejskalová, Irena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou rodinných firem, které tvoří významnou část soukromého sektoru v podnikání. Podnik a rodina jsou úzce propojeny, což klade důraz na úspěšné nástupnictví a udržitelnost firmy. Nicméně mnoho rodinných podniků se potýká s vnitřními konflikty a nedostatečným plánováním nástupnictví, což může ohrozit jejich budoucnost, a proto volí pro vedení své firmy externího nerodinného ředitele. Cílem diplomové práce je prozkoumat působení informační asymetrie na management rodinných firem pohledem teorie zpracování informací. Výzkumné otázky se zaměřují na faktory informační asymetrie ovlivňující management rodinných firem a způsob, jakým informační asymetrie ovlivňuje management těchto firem. Průzkum byl prováděn pomocí kvalitativní metody výzkumu zaměřeného na polostrukturované rozhovory s majiteli a nerodinnými řediteli vybraných rodinných firem. Na základě analýzy dat byly identifikovány tři faktory-dimenze ovlivňující řízení podniku: Dimenze transparentnosti a reflexe, Dimenze ukotvení rolí a porozumění hodnotám a Dimenze stability a prostředí. Dále byla vy-tvořena typologie majitelů rodinných firem s ohledem na jejich přístup k předávání informací a utváření organizační struktury, a to typ kompetentní, neutrální a ne-kompetentní majitel. Praktickým přínosem této práce jsou zjištění a doporučení pro majitele rodinných firem, která mohou přispět k efektivnějšímu řízení jejich podniků, a to zejména z důvodů nedostatečného využívají potenciálu nerodinných ředitelů ze strany majitelů rodinných firem.
Vedoucí práce: Věra Králová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses