Porovnání vybraných generátorů hodnoty u obchodovaných a neobchodovaných společností - Halfar, David (2024)
Diplomová práce je zaměřena na porovnání generátorů hodnoty mezi veřejně obchodovanými a neobchodovanými společnostmi. Porovnání je provedeno v rámci skupin určených odvětvím, velikostí podniku, a zemí, ve které působí. Cílem práce je zjistit, jestli ve vybraných generátorech hodnoty existují rozdíly mezi obchodovanými a neobchodovanými podniky, a zdali má být obchodovatelnost brána oceňovatelem v úvahu při vytváření vzorku obdobných společností. Práce je složena z teoretického úvodu ke generátorům hodnoty, popisu zpracování datového vzorku a samotné analýzy. Data jsou čerpána z databáze Orbis. Provedenou analýzou nejsou zjištěny systematické rozdíly dle kritéria obchodovatelnosti, ale sledovány jsou naopak místy i významné odlišnosti v hodnotách ukazatelů pro jednotlivé velikostní skupiny.