Rovnováha mezi rodinným a pracovním životem : analýza účinnosti opatření v České republice a vybraných zemích v letech 2012 - 2022 - Prokešová, Helena (2024)
Tato diplomová práce prostřednictvím metody analýzy a komparace zkoumá opatření usnadňující harmonizaci pracovního a rodinného života v České republice, Švédsku, Nizozemí a Belgii v období 2012-2022. Na základě provedeného zkoumání dochází práce k následujícím závěrům. Výrazně delší čerpání rodičovské dovolené spojené s jeho nízkou flexibilitou znevýhodňuje matky v České republice při návratu do zaměstnání. To je podpořeno nedostupností předškolních zařízení a v porovnání s Belgií či Nizozemím nízkým užíváním zkrácených úvazků. Oproti Švédsku zde rovněž není příliš uplatňováno rovnoměrné rozdělení péče mezi rodiče. Tyto skutečnosti se tak významně podílí na negativním dopadu mateřství na zaměstnanost této rizikové skupiny. S ohledem na zjištěné nedostatky v oblasti slaďování práce a rodiny v České republice poskytuje práce doporučení, která jsou inspirována opatřeními prováděnými ve sledovaných zemích.