Rovnováha mezi rodinným a pracovním životem : analýza účinnosti opatření v České republice a vybraných zemích v letech 2012 - 2022 - Prokešová, Helena; Krebs, Vojtěch, 1950-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce prostřednictvím metody analýzy a komparace zkoumá opatření usnadňující harmonizaci pracovního a rodinného života v České republice, Švédsku, Nizozemí a Belgii v období 2012-2022. Na základě provedeného zkoumání dochází práce k následujícím závěrům. Výrazně delší čerpání rodičovské dovolené spojené s jeho nízkou flexibilitou znevýhodňuje matky v České republice při návratu do zaměstnání. To je podpořeno nedostupností předškolních zařízení a v porovnání s Belgií či Nizozemím nízkým užíváním zkrácených úvazků. Oproti Švédsku zde rovněž není příliš uplatňováno rovnoměrné rozdělení péče mezi rodiče. Tyto skutečnosti se tak významně podílí na negativním dopadu mateřství na zaměstnanost této rizikové skupiny. S ohledem na zjištěné nedostatky v oblasti slaďování práce a rodiny v České republice poskytuje práce doporučení, která jsou inspirována opatřeními prováděnými ve sledovaných zemích.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses