Euroizace ve vybraných zemích CEE v letech 2009 - 2022 - Beja, Lukáš (2024)
Cílem této práce je analyzovat měnovou substituci v Polsku, České republice, Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku v letech 2009—2022. V teoretické části jsou představeny vedoucí ekonomické teorie týkající se měnové substituce, stejně jako kvalitativní popis vývoje měnové substituce během pozorovaného období. V empirické části je navrhnut ekonometrický model, který analyzuje vliv úrokových sazeb a dalších makroekonomických veličin na měnovou substituci. Výsledky práce naznačují, že domácí úrokové sazby mají vliv pouze na cizoměnové úvěry firem, přičemž sazby Evropské centrální banky mají statisticky významný vliv na všechny vysvětlované proměnné.