Euroizace ve vybraných zemích CEE v letech 2009 - 2022 - Beja, Lukáš; Ruschka, Adam; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cílem této práce je analyzovat měnovou substituci v Polsku, České republice, Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku v letech 2009—2022. V teoretické části jsou představeny vedoucí ekonomické teorie týkající se měnové substituce, stejně jako kvalitativní popis vývoje měnové substituce během pozorovaného období. V empirické části je navrhnut ekonometrický model, který analyzuje vliv úrokových sazeb a dalších makroekonomických veličin na měnovou substituci. Výsledky práce naznačují, že domácí úrokové sazby mají vliv pouze na cizoměnové úvěry firem, přičemž sazby Evropské centrální banky mají statisticky významný vliv na všechny vysvětlované proměnné.
Vedoucí práce: Adam Ruschka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses