Determinanty rastu verejného dlhu a udržateľnosť verejných financií SR - Gdovcová, Zuzana (2024)
Diplomová práca sa zaoberá vývojom verejného zadlženia Slovenskej republiky v kontexte ekonomického vývoja krajiny naprieč celou dobou jej existencie ako samostatného štátu. Jej primárnym cieľom je identifikácia kľúčových faktorov determinujúcich rast verejného dlhu SR. K tomuto účelu sú využité metódy kointegračnej analýzy, na základe ktorých je v období 1995-2022 testovaná existencia kointegračného (dlhodobého) vzťahu u skupín makroekonomických, socio-ekonomických a ostatných faktorov na jednej strane a pomeru verejného dlhu SR k HDP na strane druhej. Výstupom analytickej časti práce je ekonometrický model poukazujúci na vplyv kľúčových determinant ovplyvňujúcich vývoj verejného dlhu SR v dlhom období. Na základe prezentovaných výsledkov je v závere diskutovaná vhodnosť konsolidačných opatrení a ostatných (vzhľadom na ďalší vývoj verejných financií SR) významných rozhodnutí uskutočnených v priebehu rokov 2023 a 2024.