Determinanty rastu verejného dlhu a udržateľnosť verejných financií SR - Gdovcová, Zuzana; Maaytová, Alena; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práca sa zaoberá vývojom verejného zadlženia Slovenskej republiky v kontexte ekonomického vývoja krajiny naprieč celou dobou jej existencie ako samostatného štátu. Jej primárnym cieľom je identifikácia kľúčových faktorov determinujúcich rast verejného dlhu SR. K tomuto účelu sú využité metódy kointegračnej analýzy, na základe ktorých je v období 1995-2022 testovaná existencia kointegračného (dlhodobého) vzťahu u skupín makroekonomických, socio-ekonomických a ostatných faktorov na jednej strane a pomeru verejného dlhu SR k HDP na strane druhej. Výstupom analytickej časti práce je ekonometrický model poukazujúci na vplyv kľúčových determinant ovplyvňujúcich vývoj verejného dlhu SR v dlhom období. Na základe prezentovaných výsledkov je v závere diskutovaná vhodnosť konsolidačných opatrení a ostatných (vzhľadom na ďalší vývoj verejných financií SR) významných rozhodnutí uskutočnených v priebehu rokov 2023 a 2024.
Vedoucí práce: Alena Maaytová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses