Zaměstnávání osob se zdravotním postižením na českém trhu práce - Široká, Anna (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou zaměstnávání osob se zdravotním postižením na českém trhu práce. Hlavním cílem práce je zjistit, zda zaměstnávání těchto osob má ekonomické výhody pro firmy v porovnání se zaměstnáváním osob bez omezení. Práce propojuje teoretické poznatky z oblasti českého právního řádu s praktickou ukázkou konkrétní firmy. K získání potřebných dat byl použit polostrukturovaný rozhovor s personální ředitelkou sledované firmy. Z informací získaných z praktické a teoretické části byl sestaven výpočet celkových nákladů na zaměstnance se zdravotním postižením a přínosů těchto zaměstnanců. Hlavní zjištění práce ukazuje, že ačkoliv existují náklady, které mohou být výrazné, úspory v podobě daňových úlev a příspěvků dokážou výrazně snížit tyto náklady a přinést ekonomickou výhodnost. Dále práce vyzdvihuje výhody v podobě sociální odpovědnosti.