Analýza efektivnosti změn konceptu záchranné sociální sítě v období pandemie COVID-19 v České republice - Novotný, Tomáš; Krebs, Vojtěch, 1950-; Barák, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zabývá analýzou efektivity změn konceptu záchranné sociální sítě v období pandemie COVID-19 v České republice. Období pandemie je vymezené na roky 2020–2022. Důležitost práce spočívá v kontextu hlubšího porozumění sociální politice a záchranné sociální sítě v době mimořádných událostí. Přispívá tak k pochopení toho, jak byli občané chráněni a podporováni v nejistých časech pandemie. Teoretická část práce počínající objasněním sociální politiky jako celku se postupně přes sociální stát a sociální zabezpečení věnuje koncepci záchranné sociální sítě. Tím poskytuje ucelenou základnu pro realizaci analýzy změn záchranné sociální sítě. V praktické části jsou prezentovány dílčí závěry dopadů zaváděných vládních opatření pro subsystémy sociálního zabezpečení. Následně jsou představeny výsledky analýzy efektivnosti, jež je založena na třech hlavních ukazatelích: míře příjmové chudoby, míře materiální a sociální deprivace a vývoji příjmů domácností. Hlavní závěry práce naznačují, že opatření implementovaná v rámci záchranné sociální sítě a dávek sociálního zabezpečení přispívají k zabránění propadu domácností pod hranici příjmové chudoby a materiální a sociální deprivace. Zároveň je zjištěno, že sociální příjmy, obsahující dávky záchranné sociální sítě, přispívají ke zvýšení celkových příjmů domácností, což jim umožňuje lépe zvládat své výdaje. Z prezentovaných závěrů je patrné, že zavedené změny u konceptu záchranné sociální sítě pomáhají zmírnit negativní ekonomické dopady pandemie, a tudíž je lze považovat za efektivní.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses