Výpočet a srovnání emisních stop leteckých dopravců - Dušek, Jan (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou a srovnáním emisních stop různých typů leteckých dopravců včetně charterových, low-cost, regionálních a full-service společností. Studie je motivována rostoucím dopadem letecké dopravy na životní prostředí, zvláště v kontextu emisí skleníkových plynů. Metodologie práce spočívá ve výpočtu celkových emisí CO2, NOx a N2O na základě spotřeby paliva a počtu přepravených pasažérů za pomoci vzorce od Centra dopravního výzkumu. V praktické části jsou představeny a porovnány vybrané letecké společnosti působící na americkém trhu, včetně jejich flotil, provozních modelů a emisních profilů. Analýza odhalila značné rozdíly mezi jednotlivými typy dopravců. Z výsledků vyplývá, že charteroví dopravci mají obecně nižší emisní efektivitu na pasažéra, což lze přičíst nižšímu počtu přepravených cestujících a specifičtějším modelům provozu. Naopak, low-cost a regionální dopravci ukázali lepší výsledky, přičemž low-cost dopravci se vyznačovali relativně nižšími emisemi na pasažéra díky vyšší efektivitě a plnějším letům. Full-service dopravci vykázali nejhorší výsledky ze všech.