VLIV GLOBALIZACE NA EKONOMIKU ČESKÉ REPUBLIKY V LETECH 1993 - 2022 - Bednářová, Ivana; Pikora, Vladimír, 1977-; Kozák, Jan, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce se zabývá fenoménem globalizace a jeho dopady na ekonomiku České republiky mezi lety 1993 a 2022. Konkrétně je zkoumán vliv na čtyři hlavní proměnné: ekonomický růst, nerovnosti, nezaměstnanost a míru důvěry. Teoretická část práce přináší nespočet různých možných definic globalizace, jejích projevů, důsledků a možností měření. V praktické části jsou teoretické předpoklady ověřovány pomocí nástrojů korelační a regresní analýzy. Sestavené modely ukazují, že zvýšení míry globalizace o jeden hodnotový bod s sebou přináší snížení Giniho indexu nerovností o 0,33 a zvýšení hospodářského růstu ČR o 1,49 p.b. Dopady na důvěru a nezaměstnanost se zdají být neutrální, ač inklinují naopak ke škodlivému působení. Vliv globalizace na ekonomiku České republiky je tak možno vyhodnotit jako smíšený.
Vedoucí práce: Vladimír Pikora
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses