Analýza postavení Afroameričanů na americkém trhu práce v 80. a 90. letech 20. století - Urbánek, Jiří; Johnson, Zdenka, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zabývá analýzou a zhodnocením postavení Afroameričanů na trhu práce v USA především v 80. a 90. letech 20. století. V teoretické části jsou vysvětleny vybrané ekonomické teorie vztahující se k tématu. Dále opatření a zákony týkající se Afroameričanů a amerického trhu práce a hospodářská situace Spojených států především v 80. a 90. letech 20. století. V praktické části analyzuji trh práce s důrazem na pozici Afroameričanů v průběhu 80. a 90. let 20. století. Klíčové je testování platnosti vědecké hypotézy ve znění, opatření federální vlády v 80. a 90. letech 20. století neměly dle analýzy vybraných ukazatelů pozitivní dopady na postavení Afroameričanů na trhu práce. K ověření hypotézy je využita analýza časových řad míry nezaměstnanosti, dále míry zaměstnanosti, průměrných ročních příjmů a dosaženého vzdělání. Hypotéza byla na základě analýzy částečně potvrzena. V práci se zabývám také výzkumnými otázkami, jak se vyvíjela míra zaměstnanosti Afroameričanů na trhu práce v USA. Dále, jaký byl vývoj průměrných mezd Afroameričanů ve srovnání s průměrnými mzdami Američanů bílé pleti a jak se projevilo snížení daní na mzdách Afroameričanů vzhledem k celkové populaci. V závěru práce porovnávám 80. a 90. léta 20. století se současnou situací na trhu práce, kdy docházím k závěrům, že Afroameričané dosáhli výrazného pokroku ve snížení mezery mezi nimi a Američany bílé pleti v rámci více ukazatelů.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses