Využití umělé inteligence při řízení lidských zdrojů - Černá, Viktorie (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá možnosti využití umělé inteligence (AI) v řízení lidských zdrojů (HR), se zaměřením na soukromý i státní sektor a připravenost profesionálů HR na implementaci této technologie. Výzkum byl prováděn prostřednictvím 16 otázek rozdělených do dvou hlavních částí. První část se zaměřila na etické aspekty a možnou zaujatost AI, zatímco druhá část hodnotila současné a budoucí využití AI v rámci organizací respondentů. Výsledky ukazují, že přestože umělá inteligence nabízí potenciální výhody, jako je automatizace a zefektivnění procesů, existují významné výzvy, které je třeba překonat, především v oblastech soukromí a právních omezení. Zjištění naznačují, že soukromý sektor je více otevřen implementaci AI, zatímco státní sektor čelí vážnějším překážkám. V práci je zdůrazněna potřeba najít rovnováhu mezi technologickými inovacemi a lidským rozměrem rozhodování, s doporučením zaměřit se na využití AI především ve větších soukromých společnostech.