Udržitelnost jako trend chemického průmyslu se zaměřením na společnost Henkel - Jandová, Kateřina (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na přístupy k udržitelnosti společnosti Henkel a jejich konkurentů v chemickém průmyslu. Poskytuje přehled aktuálních trendů a formuluje doporučení, která mohou korporace využít k efektivnímu zlepšení svého dopadu na životní prostředí. Hlavním cílem práce je zmapovat přístup společnosti Henkel k udržitelnosti a porovnat ho s konkurencí na základě vybraných environmentálních a sociálních ukazatelů. Následně navrhuje kroky na zlepšení jejich přístupu s ohledem na spotřebitelské preference a aktuální trendy. Metodika zahrnuje komparativní analýzu a hloubkové rozhovory. Teoretická část se věnuje trendům udržitelnosti v chemickém průmyslu, zelenému marketingu a regulacím Evropské unie. Praktická část hodnotí výkonnost společnosti Henkel a dvou vybraných konkurentů s důrazem na emise, spotřebu vody a inovace obalových materiálů. Závěry identifikují klíčové silné a slabé stránky ve strategii firmy Henkel a navrhují způsoby, jak zlepšit udržitelné praktiky.