Analýza nákladů a přínosů dostavby dálnice D11 v úseku Trutnov – státní hranice ČR/Polsko - Čížek, Petr (2024)
Předmětem diplomové práce je hloubková analýza nákladů a přínosů dostavby úseku dálnice D11 Trutnov – Státní hranice ČR/Polsko a komparace výsledků s již publikovanými daty. Dostavba dálnice D11 ve zmíněném úseku přinese přenesení tranzitní dopravy z kapacitně nevyhovující silnice I/37 a odvedení dopravy mimo zástavbu obcí, čímž dojde ke snížení zátěže negativních externalit na místní obyvatelstvo. Závěrem teoretické části práce je porovnání metodik zabývajících se analýzou nákladů a výnosů. V metodice Evropské komise je ve druhé kapitole, na rozdíl od rezortní metodiky, také kvalitativní popis kontextu, definování cílů a identifikaci projektu. Závěry praktické části práce odhalují finanční a ekonomickou ztrátovost projektu. Finanční čistá současná hodnota (FNPV) je -13 143 232 094 CZK. Ekonomická čistá současná hodnota (ENPV) činí -6 398 266 762 CZK. Poměr současné hodnoty diskontovaných přínosů oproti současné hodnotě diskontovaných nákladům, BCR, je vypočten na úrovni 0,49. Dílčím výstupem praktické části práce je doporučení implementování možných scénářů zabývajících se kvantifikací emisí pocházejících z výstavby dopravní infrastruktury. Monetární dopady přímých a nepřímých emisí by měly řádně vstupovat do finálního ohodnocení společenských nákladů projektu.