Letisko Praha a jeho uhlíková stopa - Selecký, Martin; Mervart, Michal, 1977-; Kubus, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práca sa sústredí na posúdenie uhlíkovej stopy na letisku v Prahe a hodnotenie klimatických nákladov spojených s klimatickými faktormi na tomto letisku. Teoretická časť práce sa venuje analýze vzniku a priebehu emisií v letectve, možným cieľom a opatreniam na zníženie emisií, a tiež metódam výpočtu emisií, ktoré boli následne použité. V praktickej časti je popísané letisko v Prahe so zameraním na jeho environmentálny aspekt. Následne prebieha detailná analýza prevádzkových výkonov a spotreby leteckých palív do rôznych destinácií v priebehu jedného mesiaca čím sa bude zisťovať uhlíková záťaž v tomto časovom okne. Pomocou emisnej kalkulačky od spoločnosti Atmosfair sa potom vypočíta klimatický vplyv tohto letiska na klímu a určí sa suma peňažnej kompenzácie za emisie CO2. V poslednej kapitole sa práca zaoberá potenciálnymi investíciami zameranými na energetickú efektívnosť a prevádzky letiska, ako aj na motiváciu leteckých spoločnosti tento aspekt zlepšovať. Výsledkom tejto analýzy je stanovenie množstva emisií CO2, ktoré toto letisko vyprodukovalo vo zvolenom a skúmanom časovom období v súvislosti s odletmi, a určenie výšky kompenzácie týchto emisií, teda nákladu, ktorý by bol potrebná na odstránenie vzniknutých emisií.
Vedoucí práce: Michal Mervart
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses