Policy gap ve výběru DPH v Evropské unii - Bečvaříková, Martina; Zídková, Hana; Dytrychová, Alžběta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Hlavním tématem diplomové práce je policy gap a její analýza v zemích Evropské unie. Pro uvedení do problematiky se autorka nejprve zabývá základními principy, konstrukčními prvky, mechanismem výběru DPH a definuje hlavní charakteristické vlastnosti této daně, které vedly k pojmenování DPH jako nejlepší typ všeobecné daně z prodejů a přispěly k jejímu jednomyslnému přijetí na úrovni Evropské unie. Regresivní dopad DPH vnímaný daňovou teorií jako negativní je důvodem zavádění výjimek ze základní myšlenky DPH jako všeobecné daně ze zboží a služeb uvalené na veškerou konečnou spotřebu v ekonomice. Právě díky výjimkám typu osvobození od daně, nezahrnutí určité konečné spotřeby do předmětu daně či diferencovaným sazbám vznikají ztráty efektivity systému DPH v podobě policy gap neboli mezery oproti ideálním výnosům DPH z titulu politických rozhodnutí. Diplomová práce rozkládá tuto veličinu na exemption gap a rate gap a definuje studiemi nejdiskutovanější příčiny jejich vzniku včetně možností jejich snížení. Exemption gap a rate gap neopustí autorka ani v praktické části práce, kde jsou hodnoty analyzovány napříč členskými státy EU. Praktická část dále cílí na výpočet policy gap, komparaci výsledných hodnot mezi skupinou starých a nových států EU a následně zahrnuje regresní analýzu mezi mírou nezaměstnanosti a policy gap ve snaze odhalit, zda státy na období hospodářských propadů (znázorněných mírou nezaměstnanosti v období Covid-19) reagují úpravou svých daňových systémů nebo změnou struktury konečné spotřeby v ekonomice posunem k osvobozeným a nezdaňovaným plněním, a to opět v rozdělení zemí na staré a nové.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses