Finanční rozhodování českých domácností v letech 2016 – 2022 : mezinárodní komparace - Kopeček, Martin (2024)
Bakalářská práce „Finanční rozhodování českých domácností v letech 2016 – 2022: mezinárodní komparace“ se zabývá investičním rozhodováním domácností. Správné finanční rozhodování domácností nabírá podle níže popsaných studií stále větší důležitosti. Cílem práce je tedy seznámit čtenáře s investičními principy a možnostmi, stejně tak jako s aspekty hrajícími roli při investování do aktiv. Praktická část práce je zaměřena na hospodaření domácností a jejich finanční situaci, popřípadě složení investičního portfolia. Stěžejní metody získávání dat vychází ze zkoumání již existujících dat a statistik, tedy dat sekundárních. Práce potvrzuje nižší finanční gramotnost obyvatel ČR v porovnání s Němci, jak je definováno v jedné z otázek, které práce zkoumá. Cílem práce je seznámit čtenáře se základními principy investování a nakládání s rodinným majetkem, stejně tak jako o jeho důležitosti.