Růstový potenciál ekonomiky Ústeckého kraje - Klouda, Václav (2024)
Tato práce se zabývá růstovým potenciálem ekonomiky Ústeckého kraje ve sledovaném období od roku 2007 do roku 2022. Cílem práce je pomocí analýzy vybraných faktorů růstu zjistit růstový potenciál ekonomiky vybraného regionu, kterým je Ústecký kraj a na základě toho zhodnotit, zda se v daném regionu vyplatí podnikat. V teoretické části je představena problematika ekonomického růstu, ale také situace a procesy s ním spojené. Následně jsou představeny jednotlivé faktory ekonomického růstu, ale také růstové teorie a matematické modely, které považují některé faktory za rozhodující. V metodické části je zvolen jeden z modelů růstu a také představeny metody použité v aplikační části. Aplikační část pak aplikuje jednotlivé metody a analyzuje vybrané faktory růstu Ústeckého kraje a poté je porovnává s Karlovarským krajem, který byl vybrán jako konkurenční kraj, ale také s průměrem České republiky. Výsledky analýzy pak napomohou k vyhodnocení růstového potenciálu.