Metodická doporučení pro akulturaci zaměstnanců v mezinárodních firmách - Kotík, Oliver; Nový, Ivan, 1956-; Vítečková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Globální společnosti si dávno uvědomily, že najímání kulturně různorodých pracovníků je dlouhodobě výhodná personalistická strategie. Vedle pozitivních aspektů kulturní rozdíly uvnitř pracovního prostředí nesou i problémy. Tato bakalářská práce má za cíl zmapovat, jaké jsou ty nejčastější problémy, jaké jsou jejich hodnotové rozdíly, jaké jsou důvody vzniku, jaký je jejich dopad na efektivitu pracoviště. Dále navrhuje způsob, jak těmto problémům předejít. Použitím metody kritických incidentů, v kombinaci s převyprávěním a křížovou analýzou incidentů, výzkum vyprodukoval 38 samostatných tvrzení, které odrážely zkušenosti 9 personalistů pracujících v mezinárodních společnostech. Problémy byly spojeny s různými kulturními dimenzemi a standardy. Bakalářská práce navrhuje vytvoření stručného metodického doporučení, které by vysvětlovalo novým pracovníkům formální aspekty i neformální hodnotové aspekty spolupracovníků a společnosti.
Vedoucí práce: Ivan Nový
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses