Vliv kulturní diverzity na komunikaci ve vybrané firmě - Zhurauliova, Alesia; Hubinková, Zuzana, 1971-; Půbalová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem kulturní diverzity na komunikaci ve vybrané firmě. Hlavním cílem je analyzovat komunikaci v mezinárodním týmu, identifikovat možné komunikační bariéry a navrhnout jejich řešení. Konkrétně se práce zaměřuje na kulturní rozdíly mezi Čechy a Bělorusy. Teoretická část definuje základní pojmy, jako je kultura, diverzita, komunikace a tým, a vysvětluje teorie kulturních rozdílů podle Hofstedeho, Trompenaarse a Erin Meyerové. Na literární rešerši je navázán primární výzkum, který zahrnuje kvantitativní a kvalitativní metody. Cílem je zjistit, jaké komunikační problémy se vyskytují v mezikulturním týmu vybrané firmy. Kvantitativní výzkum je realizován formou dotazníkového šetření, které probíhá v rámci celé firmy v České republice. Získaná data jsou doplněna hloubkovými rozhovory se členy jednoho týmu zastupující běloruskou a českou národnost. Výsledky praktické části svědčí o tom, že kulturní rozdíly mohou způsobit potíže v komunikaci a v následku i pokles motivace k práci. Přesto mají respondenti pozitivní postoj k navázání mezikulturní spolupráce. V závěru práce jsou navrhována opatření k předcházení konfliktům a zlepšení komunikace mezi kulturami.
Vedoucí práce: Zuzana Hubinková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses