Mezibankovní zápůjční trh a IBORy : Jak svět nahradil IBORy po finanční krizi? - Bojarský, Kryštof (2024)
Finanční krize, důsledky manipulace s IBORy (Inter-bank Offered Rates) a strukturální nedostatky mezibankovních benchmark sazeb vedly k jejich opuštění ve prospěch alternativních referenčních sazeb (ARR). Proces jejich nahrazení započal po roce 2017 a jedna z nejdůležitějších starých sazeb, LIBOR, byla plně nahrazena v roce 2023. Tato práce se zaměřuje jednak na rozdíly mezi starými a novými sazbami, a jednak odhaduje makroekonomické determinanty změn úrokových sazeb. Ke zjištění závislosti těchto změn je využit klasický lineární model (CLM). Na základě předchozích studií byly pro testování existence závislosti vybrány čtyři makroekonomické ukazatele, kterými jsou: růst reálného HDP, změna inflace, změna nezaměstnanosti a změna peněžní zásoby. Hlavním zjištěním této práce je, že nové alternativní referenční sazby jsou více ovlivňovány změnou peněžní zásoby a z menší části i růstem reálného HDP než sazby IBOR. Oproti tomu staré sazby více reagovaly na změnu nezaměstnanosti a, v případě PRIBORu a librového LIBORu, na změnu inflace. Zahrnutí repo sazeb v jednotlivých regionech pak dle očekávání vysvětluje značnou část pohybu mezibankovních sazeb.