Využití Big Data v silniční dopravě - Choi, Adam (2024)
Předmětem bakalářské práce na téma „Využití Big Data v silniční dopravě“ je porozumění možnostem využití Big Data v silniční dopravě a nastínění možností uplatnění pro logistickou společnost specializující se na silniční nákladní dopravu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá třemi podkapitolami. První se zaobírá představením termínu Big Data a druhá charakterizuje obor silniční dopravy. Třetí část se zaměřuje na využití Big Data v silniční dopravě a představuje konkrétní možnosti využití v silniční infrastruktuře, bezpečnosti a také v rámci silniční nákladní dopravy. Jsou zde popsány konkrétní možnosti využití Big Data pro optimalizaci procesů nákladní dopravy. V praktické části je kladen důraz na společnost CHB Logistics s.r.o., která se zabývá silniční nákladní dopravou a dalšími logistickými službami. V této části byla provedena analýza aktuálního využití digitálních dat ve společnosti CHB Logistics s.r.o. pomocí hloubkového rozhovoru s hlavním manažerem dopravního oddělení. Poznatky z analýzy byly využity k posouzení možností optimalizace aktuálních logistických procesů skrze softwarové logistické aplikace zpracovávající digitální data.