Představuje eurozóna optimální měnovou oblast? - Konopásek, Michal; Zeman, Mikuláš; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá, zda eurozóna tvoří optimální měnovou oblast v souladu s teorií optimálních měnových oblastí (OCA). V teoretické části jsou analyzovány klíčové koncepty OCA a jejich vývoj, dále pak popisuje historii vzniku eurozóny včetně jejích vnitřních mechanismů. Praktická část se věnuje dvěma hypotézám. První hypotéza, která zní: "Eurozóna tvoří měnovou oblast plnící kritéria teorie OCA srovnatelně s měnovou oblastí USA," ukázala, že eurozóna je srovnatelná s USA v produkční diverzifikaci ekonomik, avšak mobilita pracovníků v eurozóně je vyhodnocena jako nedostatečná ve srovnání s USA. Druhá hypotéza, která zní: "Kritéria teorie OCA jsou endogenní povahy a vstup do měnové unie ovlivňuje plnění těchto kritérií." Analýza, provedená za využití modelů Difference-in-Differences ke zjištění trendů plnění před a po vstupu do eurozóny, potvrzuje, že přijetí eura má statisticky významný vliv na mobilitu pracovníků, statisticky významným byl taktéž shledán vliv vstupu do eurozóny na diverzifikaci ekonomik v jednom ze čtyř modelů - jeho výsledky naznačují snížení diverzifikace ekonomik po jejich vstupu do měnové unie. Vzhledem k různorodosti kritérií tak není na otázku položenou v názvu práce, „Představuje eurozóna optimální měnovou oblast?“ možné poskytnout jednoznačnou odpověď. Za největší problém plnění zkoumaných kritérií OCA pak autor považuje nedostatečnou mobilitu výrobních faktorů.
Vedoucí práce: Mikuláš Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses