Analýza vzájemných vztahů a revize transferových cen napříč koncernem DEK a.s. - Petrů, Jan (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou transferových cen v koncernu DEK, který se soustředí primárně na prodeje stavebních materiálů a je velmi významnou podnikatelskou entitou na českém trhu. Cílem práce je provést analýzu vzájemných vztahů v koncernu, zrevidovat momentální nastavení transferových cen pro vymezené transakce a vytvořit nový model v souladu s právními předpisy a požadavky vedení společnosti. Teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů spojených s regulací transfer pricingu, představení mezinárodně uznávaných metod stanovení cen, vymezení možných etických a právních problémů, které mohou nastat a popis využitých datových zdrojů a metod pro zpracování praktické části diplomové práce. V praktické části je nejdříve představen koncern a provedena analýza jednotlivých vazeb firem. Z té následně vychází analýza klíčových rizik. V další části je provedena analýza momentálního nastavení transferových cen, její vyhodnocení a stanovení strategických cílů pro nový model. Ten je vytvořen v další části za využití metody Cost-Plus. Výsledky modelu jsou v poslední části jsou výsledky modelu vyhodnoceny a je posouzen jejich dopad na koncern.