Analýza vzájemných vztahů a revize transferových cen napříč koncernem DEK a.s. - Petrů, Jan; Smrčka, Luboš; Bolek, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou transferových cen v koncernu DEK, který se soustředí primárně na prodeje stavebních materiálů a je velmi významnou podnikatelskou entitou na českém trhu. Cílem práce je provést analýzu vzájemných vztahů v koncernu, zrevidovat momentální nastavení transferových cen pro vymezené transakce a vytvořit nový model v souladu s právními předpisy a požadavky vedení společnosti. Teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů spojených s regulací transfer pricingu, představení mezinárodně uznávaných metod stanovení cen, vymezení možných etických a právních problémů, které mohou nastat a popis využitých datových zdrojů a metod pro zpracování praktické části diplomové práce. V praktické části je nejdříve představen koncern a provedena analýza jednotlivých vazeb firem. Z té následně vychází analýza klíčových rizik. V další části je provedena analýza momentálního nastavení transferových cen, její vyhodnocení a stanovení strategických cílů pro nový model. Ten je vytvořen v další části za využití metody Cost-Plus. Výsledky modelu jsou v poslední části jsou výsledky modelu vyhodnoceny a je posouzen jejich dopad na koncern.
Vedoucí práce: Luboš Smrčka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses