Zhodnocení finančního zdraví společnosti PORR, a.s. - Stenzlová, Martina (2024)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení finančního zdraví společnosti PORR, a.s. za roky 2018 až 2022, a to s využitím účetních výkazů společnosti. Teoretická část práce se zaměřuje na představení finanční analýzy, charakteristiku zdrojů dat finanční analýzy v podobě účetních výkazů a určení uživatelů finanční analýzy. V metodologické části jsou definovány konkrétní metody finanční analýzy, a to sice analýza stavových a intenzivních ukazatelů, analýza fondu finančních prostředků a soustavy ukazatelů. Praktická část je zaměřena na aplikaci jednotlivých metod v uvedeném pořadí, a to za současného porovnávání s konkurenční společností HOCHTIEF CZ, a.s. V závěru práce dochází k celkovému zhodnocení finanční analýzy, určení silných stránek a definování doporučení ke zlepšení. Na základě zjištěných poznatků lze společnost PORR, a.s. považovat za finančně zdravou a konkurenceschopnou.