Faktory ovlivňující výnosy daně z příjmů právnických osob - Kolomazníková, Aneta (2024)
Práce se zabývá vývojem konstrukčních prvků daně z příjmů právnických osob a jejich cykličností v závislosti na vývoji ekonomiky. Vysvětluje, jak je korporátní daň konstruována. Praktická část se věnuje vývoji vybraných konstrukčních prvků na vývoji HDP ve vybraných sektorech ekonomiky. Vztah je zkoumán pomocí obloukové elasticity, jejíž výsledky ukážou, že prvkem s nejvyšší citlivostí na vývoj ekonomiky je odečet daňové ztráty a prvek s nejnižší citlivostí pak daňová povinnost. Praktická část se dále věnuje vývoji efektivní sazby, která prokáže, že největší vliv na daňovou povinnost mají daňové úpravy výsledku hospodaření a sleva na dani a z odpočtů má největší vliv odpočet daňové ztráty.