Strategická analýza podniku XYZ, s.r.o. - Chinchekova, Iana (2024)
Cílem dané bakalářské práce je provedení strategické analýzy společnosti DHL IT Services. V teoretické části práce je definováno pojetí strategie na základě literární rešerše, strategické analýzy a příslušných metod. V praktické části jsou dané metody použity pro zanalyzování vnějšího okolí firmy a jejích vnitřních zdrojů a schopností. Analýza vnějšího okolí firmy je provedena prostřednictvím PESTEL metody, průzkumu základních charakteristik daného odvětví, sestavení mapy konkurenčních skupin a srovnání konkurence, aplikování Porterova modelu pěti sil a rozborem zákazníků. Vnitřní zdroje a schopnosti společnosti jsou následně vyhodnoceny pomocí VRIO analýzy, finanční analýzy, analýzy portfolia. Konečným výstupem je provedení syntézy zjištěných informací o společnosti pomocí SWOT analýzy. Závěrem práce je zjištění a vyhodnocení strategické pozice DHL IT Services jako interního poskytovatele IT služeb v rámci DHL Group.