Účetnictví investičních fondů s proměnným základním kapitálem - Babišík, Matej (2024)
Diplomová práce se zabývá účetním výkaznictvím investičních fondů ve formě akciové společnosti s proměnným základním kapitálem (SICAV). Jsou zde definovány pojmy související s tímto tématem, jakožto i specifika jednotlivých typů investičních fondů a jejich odlišnosti. V této práci je věnován prostor jak českým účetním předpisům, tak Mezinárodním standardům účetního výkaznictví (IFRS). Významná část práce je věnována vykazování finančních nástrojů, s kterými souvisí i emitované investiční akcie fondu. V praktické části práce jsou porovnány účetní výkazy, na kterých je rozebrán dopad implementace plných IFRS na výkaznictví fondů s proměnným základním kapitálem. Zde jsou popsány diference ve vykazování, a také je vyhodnoceno, do jaké míry to pro daný fond může být zátěží.