Distribúcia v pivovaroch - Karasová, Hana (2024)
Táto bakalárska práca sa zaoberá distribúciou v lietajúcich pivovarov, minipivovaroch a mikropivovaroch. Cieľom tejto práce je na základe analýzy preskúmať vplyv distribučnej stratégie na ziskovosť a distribučné náklady pivovaru. Následným cieľom je spracovanie odporúčaní distribučných stratégií pre jednotlivé typy pivovarov. Analýzu sme previedli na základe výsledkov dotazníkového šetrenia, konkrétne odpovedí 42 respondentov. Výsledky naznačujú, že aj keď niektoré faktory nemajú na výber distribúcie žiadny, alebo malý vplyv, voľba distribučnej stratégie môže závisieť od distribučného rozsahu, počtu segmentov zákazníkov alebo objemu distribuovaného piva. Dôležitú rolu môže hrať aj vlastná predajňa, alebo e-shop. V závere práce sme navrhli rôzne odporúčania. Pre pivovary s menším objemom produkcie, ktoré distribuujú lokálne je vhodnejšia priama distribúcia. Zatiaľ čo pre pivovary s veľkým objemom produkcie a rozľahlou distribučnou oblasťou je vhodnejšia kombinovaná distribúcia. Pre lietajúce pivovary je rovnako vhodnejšie využiť kombinovanú distribúciu, nezávisle na objeme produkcie.