Analýza asistenčního nástroje pro zaměstnance - Hršelová, Anna (2024)
Globální well-being v posledních letech klesá. Nízká úroveň well-beingu zapříčiňuje fluktuace, absence a nízkou produktivitu zaměstnanců. Cílem práce bylo posouzení well-being nástrojů prostřednictvím analýzy dat získaných z publikovaných případových studií a identifikace hlavních oblastí využití asistenčního nástroje zaměstnanci. Výsledky analyzovaných případových studií potvrdily zvýšenou produktivitu, sníženou míru výskytu příznaků deprese a úzkosti, sníženou absenci a snížení rizika výskytu závislosti na návykových látkách u zaměstnanců po využití well-being nástrojů vpodobě asistenčního programu či umělé inteligence. Výsledkem analýzy bylo také zjištění, že ERG skupiny mají významný vliv na posílení firemní kultury, duševního zdraví zaměstnanců a zároveň podporují diverzitu, rovnost a začlenění. V závěru práce byl vytvořen návrh vlastního nástroje pro péči o zaměstnance, který byl sestaven na základě syntézy kritických funkcí těchto tří nástrojů, které vyplynuly z provedeného výzkumu.