Benefity z pohledu age managementu - Smetanová, Kateřina; Němec, Otakar; Majoroš, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce s názvem „Benefity z pohledu age managementu“ si klade za cíl zjistit, zda existují rozdíly v preferencích benefitů u zaměstnanců v závislosti na jejich věku. Dílčím cílem je zjistit, jak zaměstnanecké benefity ovlivňují pracovní motivaci a spokojenost zaměstnanců v závislosti na jejich věku. Za tímto účelem pracuje s pojmy, jako je mladá dospělost, střední a starší dospělost v souladu s jejich vymezením dle vývojové psychologie. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce definuje funkci motivace, pracovní motivaci a spokojenost, dále se věnuje charakteristice a financování benefitů, vymezuje koncept age managementu a zmiňuje jeho výhody. Praktická část nabízí interpretaci výsledků dotazníkového šetření a ověření hypotéz. Výstupem je formulace tezí o vztahu k benefitům pro dané věkové skupiny a návrh doporučení pro společnost XYZ, jak by mohla dále pracovat s benefity s ohledem na age management.
Vedoucí práce: Otakar Němec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses