Popis a analýza ukazatele EBITDA u největších českých rodinných firem - Řezková, Lenka; Jahodová, Lucie; Průša, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Cílem této diplomové práce je popis ukazatele EBITDA a jeho analýza u největších českých rodinných firem. Práce je rozdělena do dvou částí. První část je věnována teoretickému vymezení ukazatele EBITDA v ČR a v zahraničí, jeho historii, vlastnostem, metodám výpočtu a také různým úhlům pohledu na tento ukazatel. Praktická část obsahuje představení několika největších českých rodinných firem a analýzu EBITDA u těchto firem, při níž jsou vymezeny položky, které by měly být součástí tohoto ukazatele, sporné položky, a také ty, které by v jeho výpočtu figurovat neměly. Následné vyhodnocení a srovnání výsledků analýzy přináší zajímavé závěry, z nichž je na první pohled zřejmé, že použití různých metod pro výpočet ukazatele EBITDA může vést k velmi odlišným výsledkům, které mohou mít značný dopad na finanční analýzu a hodnocení podniků.
Vedoucí práce: Lucie Jahodová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses