Zhodnocení výběru terciárního vzdělání v souvislosti s nadcházejícím upatněním na trhu práce v České republice v roce 2023 - Ščančar, Aleksandr; Klement, Josef, 1990-; Chmelová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením výběru studijního oboru u stávajících studentů terciárního vzdělání s ohledem na výši mzdy v roce 2024 na území České republiky. Hlavním cílem práce je pomocí dotazníkového šetření zkoumat vlivy, které formují rozhodnutí stávajících studentů pro terciární studium v souvislosti s trhem práce. Teoretická část práce uvádí související faktory s výběrem studia a motivaci pro dokončení terciárního vzdělání. Nadále se zde popisují ekonomické teorie přímo i nepřímo související s trhem práce. Praktická část práce nejdříve seznamuje s souhrnnými údaji v rámci vzdělání a trhu práce na území České republiky. Navazující cíl práce je ověření hlavní hypotézy, podle které mají studenti technických a ekonomických oborů často nadprůměrná očekávání ohledně hrubé mzdy ve srovnání s ostatními obory. Tato hypotéza je testována na základě dat získaných z dotazníkového šetření. Hypotéza je potvrzena na základě provedeného chi-kvadrát testu. Dále je zkoumána pomocná hypotéza, která předpokládá, že studenti, kteří studují výhradně za účelem prodloužení studentského statusu nebo pod nátlakem rodiny, mají nižší očekávání ohledně svého uplatnění na trhu práce po dokončení studia. Tato hypotéza je vyvrácena na základě provedené analýzy.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses