Analýza rizika strategického podnikatelského plánu společnosti Emco spol. s.r.o. - Fesslová, Nathalia; Rosecká, Nikola; Kuděj, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Cílem této diplomové práce je provést analýzu rizik společnosti Emco spol. s.r.o. vyplývající z její strategické pozice a vypracovat strategický finanční plán pro plánované období 2023-2024 na základě finanční analýzy podniku, a to s ohledem na stanovený finanční cíl pro toto období – dosažení 15% meziročního růstu tržeb. Pro dosažení cíle této práce je provedena strategická analýza makrookolí, mikrookolí a vnitřního prostředí společnosti Emco, dále pak také VRIO a finanční analýza. Výsledky jsou shrnuty pomocí SWOT analýzy. Její výstup je využit při sestavení finančního plánu a identifikaci rizik ohrožujících naplnění strategického podnikatelského plánu Emca vzhledem ke stanoveným cílům. Po zjištění klíčových rizik je stanoven pesimistický a optimistický scénář s ohledem na finanční cíl, který rizika ohrožují. Na základě scénářů je provedena simulace Monte Carlo prostřednictvím nástroje Crystal Ball. Po simulaci tržeb při splnění finančního cíle, tedy při 15% meziročním růstu, je zjištěno, že v roce 2023 bude s 90% pravděpodobností dosaženo hodnoty tržeb mezi 1 860 567,47 tis. Kč a 2 361 000,01 tis. Kč. Hodnota 2 110 650 tis. Kč splňující finanční cíl nastane s pravděpodobností 50,07 %. V posledním plánovaném roce 2024 pak dosáhne hodnota tržeb s 90% pravděpodobností úrovně v rozmezí 2 138 222,23 tis. Kč a 2 715 765,95 tis. Kč. Hodnota dle finančního cíle, tedy 2 427 248 tis. Kč, nastane s pravděpodobností 50,61 %. Zjištěné informace v rámci této diplomové práce mohou být přínosné pro vlastníky a vrcholový management, případně také pro management rizika společnosti Emco, jako podklad pro strategické rozhodování.
Vedoucí práce: Nikola Rosecká
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses