Systém odměňování ve společnosti XY - Němcová, Kateřina; Palíšková, Marcela, 1961-; Říhová, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Cílem bakalářské práce je vytvořit doporučení na zlepšení systému odměňování v konkrétní společnosti. Teoretická část práce se věnuje odměňování, jeho právním limitům, jeho schopnosti motivovat zaměstnance a konceptu celkové odměny. V praktické části je prostřednictvím kvantitativního výzkumu v podobě dotazníku a kvalitativního výzkumu v podobě rozhovorů zjišťována úroveň spokojenosti zaměstnanců se současným systémem odměn a identifikovány jeho silné a slabé stránky. Bylo zjištěno, že brigádníci jsou ve společnosti současným systémem motivováni a jsou s ním z velké části spokojeni, ale systém jejich odměn stále obsahuje nedostatky, zejména není dobře komunikován. Zaměstnanci na plný úvazek jsou ve společnosti se současným systémem spokojenější než kdy dříve, ale stále je jim nabízeno nedostatečné množství benefitů a vzdělávání, problematická je taktéž absence uznání. Pro eliminaci těchto nedostatků jsou formulována doporučení.
Vedoucí práce: Marcela Palíšková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses