Vybrané aspekty hospodárskej kriminality, podvodov a prania peňazí. Spoločnosť Wirecard, najväčší ekonomický podvod Nemecka. - Žiak, Patrik (2024)
Diplomová práca si berie za cieľ obsiahnuť hlavné aspekty problematiky hospodárskej kriminality a rozrastajúcich sa podvodných aktivít vedúcich k vytvoreniu spoločenských škôd. Práca, okrem teoretickej časti v ktorej sú prezentované reálne dáta popisujúce aktuálny stav Českej republiky vo vzťahu ku kriminalite a vysvetlenia najrozšírenejších typov podvodov vyplývajúcich z dostupných dát, tak aj praktickú časť s detailným rozobraním prípadovej štúdie spoločnosti Wirecard. Tá predstavuje jeden z najväčších a najkomplexnejších podvodov moderného sveta. Práca je obohatená hĺbkovými rozhovormi odborníkov s dlhoročnou praxou v daných problematikách a dotazníkovým prieskumom slúžiacim k zisteniu aktuálneho stavu a názorov širokej verejnosti. Po prečítaní tejto práce by čitateľ mal pochopiť spôsoby, akým sú páchané podvody, dozvedieť sa možnosti ako sa voči nim efektívne brániť a pochopiť komplexnosť a riziká s investíciami spojenými aj s veľkými a na oko dôveryhodnými spoločnosťami.