Analýza souvislostí mezi fiskální politikou, inflací a růstem HDP v eurozóně a Spojeném království v letech 2007-2022 - Babiš, Marek; Štěpánek, Pavel; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na komparativní analýzu vývoje fiskální politiky, inflace a růstu HDP mimo jiné ve Spojeném království, Francii a Německu pro zjištění, zda teorií předepsané vztahy existují také v praxi, to vše analyzováno v aparátu korelační analýzy a vzájemné komparace. Kvantifikace korelací je provedena za pomoci korelačních koeficientů. S využitím uvedených prostředků dochází bakalářská práce k verifikaci standardního předpisu ekonomických vztahů mezi těmito makroekonomickými proměnnými s drobnými dodatky. Práce například zjistila, že vztahy mezi těmito proměnami více korelují přes delší než jeden rok, tedy spíše než v tom samém roce. Praktický dopad změn fiskální politiky se i na základě provedeného výzkumu nezdá být až natolik vlivný oproti obecnému globálnímu trendu, který více méně diktuje tendence především růstu a inflaci. Zástupná proměnná pro analýzu vlivů monetární politiky, krátkodobá úroková míra se projevila jako potenciálně neefektivní v redukci inflace kvůli vzájemné diskrepanci v její výši a vlivu na inflaci v sledovaných zemích. Verifikace se také dostalo Phillipsově křivce, která vykazuje byť nižší, přesto jistou míru vzájemné negativní korelace mezi nezaměstnaností a inflací.
Vedoucí práce: Pavel Štěpánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses